Gdzie jechać na wakacje w ciąży

Gdzie jechać na wakacje w okresie ciąży

Na pytanie „gdzie jechać na wakacje w okresie ciąży” odpowiedź możemy znaleźć nawet w źródłach starożytnych. Bowiem już wielki intelektualista antyku Arystoteles, w książce pt. „Zagadnienia przyrodnicze” przyznawał, że ocean sprzyja zdrowiu.

Morski aerozol

Nic nie jest w stanie zastąpić naturalnej, wspaniałej mieszaniny drobin morskiej wody, jodu, bromu, wapnia i magnezu zwanej aerozolem. Powstaje on dzięki sile przyrody i wykazuje liczne właściwości lecznicze. Łagodzi stany zapalne w oskrzelach, a także zmniejsza ich reakcje na alergeny. Dodatkowo powiększa pojemność życiowa płuc, co jest szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci. Ponadto morski aerozol poprawia kondycję oraz łagodzi stany zapalne skóry. W jego składzie znajduje się jod, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów wytwarzanych w tarczycy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.

Krótka historia jodu

Jod został odkryty w 1811 r., Kiedy Bernard Courtois, wytwórca saletry, spalił wodorosty i zaobserwował fioletowe opary i czarne kryształy. W kolejnych latach William Prout oraz Jean-Franqois Coindet zaczęli stosować jod w czystej postaci jako lekarstwo na wole. Następnie w 1981 chemik rolniczy Jean Baptiste Boussingault zaczął propagować stosowanie naturalnie jodowanej soli do zapobiegania chorobom tarczycy. W latach 60-tych XIX wieku zaobserwowano występowanie wola endemicznego oraz kretynizmu z powodu deficytu jodu.

Jak ważny jest jod dla prawidłowego rozwoju dziecka

Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, prawidłowego wzrostu oraz właściwego rozwoju umysłowego. W 1990 r. szacowano, że 1,6 miliarda ludzi na świecie cierpiało z powodu niedoborów jodu. Ponadto niewystarczająca podaż tego pierwiastka jest główną przyczyną upośledzenia umysłowego dzieci. Zwiększa także ryzyko poronienia oraz obumarcia płodu. Mózg niemowlęcia rozwija się szczególnie szybko od urodzenia do końca drugiego roku, a hormon tarczycy jest niezbędny, aby ten proces przebiegał prawidłowo. Naukowcy uważają, że hormony tarczycy zapewniają koordynację zdrowego rozwoju, poprzez regulację oligodendrogleju (komórki glejowe) oraz poprzez różnicowanie neuronów. Poziom jodu u niemowląt karmionych piersią jest w dużej mierze zależny od zawartości jodu w mleku matki. Niestety w wielu krajach rozwijających się, ryzyko niedoboru jodu jest nadal bardzo wysokie. Oceny populacji pod względem konsumpcji jodu dokonuje się poprzez określenie częstości występowania wola. W Polsce niedobory tego pierwiastka występują głównie na południu kraju.

Podstępny jod

Hipotyroksynemia matczyna dotyka kobiety w ciąży nawet na obszarach pozornie z wystarczającą ilością jodu. Niestety często jest przeoczona, ponieważ poziomy L-tyroksyny (T4) pozostają w normalnym zakresie normy, a poziom hormonu tyreotropowego (TSH) nie jest podwyższony. Nawet łagodna hipotyroksynemia w czasie ciąży zwiększa ryzyko zaburzeń neurorozwojowych dziecka. Natomiast dane eksperymentalne jasno pokazują, że poprzez niedobory jodu dochodzi do uszkodzeń w obszarze korowej cytoarchitektury mózgu płodu.

Zalecane dawki jodu w czasie ciąży i laktacji

American Thyroid Association (ATA) zaleca suplementację 150 μg jodu od pierwszego dnia ciąży, aż do zakończenia laktacji. Jest to zgodne zarówno ze stanowiskiem WHO jak i UNICEF, które kobietą w ciąży zalecają spożycie jodu na poziomie 250 mikrogramów dziennie, a w czasie laktacji 290 mikrogramów dziennie. Oprócz suplementacji należy spożywać – przy prawidłowych wartościach ciśnienia tętniczego – także jodowaną sól kuchenną.

Jeśli jechać na wakacje w okresie ciąży to tylko nad polskie morze

Dorosły człowiek podczas jednego wdechu pobiera około 0.5 litra powietrza. Średnio oddychamy 16 razy na minutę. Zatem w ciągu doby przez nasze płuca przechodzi około 11,520 litrów powietrza (0.5 x 16 x 60 x 24). Absorpcja jodu z powietrza wynosi zatem około 20 mikrogramów na dobę. Jednak badania prowadzone były w Irlandii, tak więc nad Morzem Bałtyckim należy założyć, że wartości te będą wyższe.

Podsumowanie

Gdzie jechać na wakacje w okresie ciąży ? Oczywiście nad morze. Oprócz jodu, wdychanie morskiego powietrza wzmaga mechanizmy obronne organizmu, zwiększa sprawność umysłową, przyspiesza gojenie się ran. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i tym samym wpływa bardzo korzystnie zarówno na samopoczucie osób z chorobami układu oddechowego jak i układu krążenia. Jest także skutecznym lekarstwem na przemęczenie. Zwiększa sprawność myślenia, zapamiętywania i uczenia się, poprawia koncentrację oraz redukuje poziom stresu. Rozważasz wakacje na L4 ? Zajrzyj Tutaj.

Źródła:

1. Does iodine gas released from seaweed contribute to dietaryiodine intake?

P. P. A. Smyth, R. Burns, R. J. Huang, T. Hoffman, K. Mullan, U. Graham, K. Seitz, U. Platt, C. O’Dowd.

2. https://ods.od.nih.gov

3. Absolute absorption cross-section and photolysis rate of I2

A. Saiz-Lopez, R. W. Saunders, D. M. Joseph, S. H. Ashworth, and J. M. C. Plane. School of Environmental Sciences, University of East England, Norwich, UK , School of Chemical Sciences and Pharmacy, University of East England, Norwich, UK

  1. Iodine and human health, the role of environmental geochemistry and diet, a review RonFuge, Christopher C.Johnson

Department of Geography and Earth Sciences, Aberystwyth University, Aberystwyth, Ceredigion, SY23 3DB, UK, British Geological Survey, Keyworth, Nottingham, NG12 5GG, UK

  1. Iodine supplementation during pregnancy: a public health challenge PereBerbel, María JesúsObregón, JuanBernal, Francisco Escobar delRey, Gabriella Morreale deEscobar

Instituto de Neurociencias de Alicante, Universidad Miguel Hernández and Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Apartado correos 18, Sant Joan d’Alacant, 03550 Alicante, Spain, Instituto de Investigaciones Biomédicas “Alberto Sols”, CSIC and Universidad Autónoma de Madrid, Arturo Duperier 4, 28029 Madrid, Spain, Center for Biomedical Research on Rare Diseases (CIBERER), Madrid, Spain

6. Iodine in Human Milk: Perspectives for Infant Health. Richard D. Semba, M.D., M.RH, Francois Delange, M.D. Nutrition Reviews, Volume 59, Issue 8, August 2001

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *