Nie ma wątpliwości, że piwo bezalkoholowe jest dla nas zdrowsze od swojego mocniejszego odpowiednika. Nie tylko pozwala uniknąć krótko i długoterminowego ryzyka związanego z piciem alkoholu, ale ułatwia także kontrolowanie wagi poprzez zmniejszoną zawartość kalorii. Ale czy piwo bezalkoholowe jest rzeczywiście zdrowe? W tym artykule postaram się rozwiać wątpliwości w oparciu o liczne publikacje naukowe dotyczące korzyści zdrowotnych związanych ze spożyciem piwa bezalkoholowego.
Korzyści zdrowotne jakie niesie piwo bezalkoholowe wynikają zarówno ograniczenia konsumpcji alkoholu, jak i samych właściwości jakie posiada ten złoty napój. Zapraszam !
1. Zmniejsza ryzyko chorób serca
Kilka badań pokazuje, że picie piwa bezalkoholowego może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i choroba wieńcowa, poprzez poprawę krążenie krwi i tym samym zredukowanie obciążenia dla serca. Także związki organiczne, zwane fenolami, znajdujące się w piwie bezalkoholowym pomagają zmniejszyć ryzyko miażdżycy tętnic, poprzez ograniczenie rozwoju blaszek miażdżycowych. Dodatkowo jedno z badań potwierdza, że picie piwa bezalkoholowego może pomóc w zapobieganiu zakrzepicy.
2. Poprawia samopoczucie
Picie alkoholu sprawia, że mózg uwalnia dopaminę, substancję chemiczną, która poprawia samopoczucie. Jednak badanie z 2013 roku wykazało, że picie piwa bezalkoholowego również zwiększa poziom dopaminy, ponieważ nasz mózg kojarzy smak piwa z alkoholem.
W badaniu naukowcy wykorzystali skany pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) do pomiaru poziomu dopaminy u 49 mężczyzn, którzy pili piwo bezalkoholowe na przemian z napojem dla sportowców. Okazało się, że picie piwa bezalkoholowego skutkowało znacznie wyższym poziomem dopaminy. Co ciekawe, najsilniejsze efekty zaobserwowali u uczestników z rodzinną historią uzależnienia od alkoholu. Kolejne badanie przeprowadzone w 2018 roku przyniosło podobne wyniki. Tym razem okazało się, że picie piwa bezalkoholowego daje takie samo poczucie nagrody jak piwo o pełnej mocy. Ponownie badacze poddali obserwacji mężczyzn, którzy regularnie piją piwo. Okazało się, że nie ma różnic w aktywności mózgu pomiędzy spożywaniem piwa bezalkoholowego 0%, a standardowego 4,8%.
4. Nawadnia
Większość z nas nie pije wystarczającej ilości wody w ciągu dnia (2 litry), aby utrzymać zdrowy poziom nawodnienia. Może to powodować zawroty głowy i zmęczenie oraz negatywnie wpływać na poziom koncentracji. Picie piwa bezalkoholowego to dobry sposób na utrzymanie nawodnienia organizmu, ponieważ każdy napój poniżej 2% alkoholu nawadnia, a nie odwadnia.
Piwo bezalkoholowe, w zależności od składu i proporcji minerałów, może zawierać odpowiednie składniki odżywcze i izotoniczne, co sugeruje, że może być uznawane za napój sportowy. Niestety z powodu braku sodu korzyści izotoniczne piwa bezalkoholowego maleją, lecz nadal jego właściwości nawadniające pozostają na poziomie wody.
5. Pomaga zasnąć
Uspokajające i ułatwiające zasypianie właściwości szyszek chmielu są ludzkości znane od dawna. Chmiel działa na receptory neuronalne adenozyny, które są silnie zaangażowane w mechanizm snu.
W Eksperymencie – przy zastosowaniu Aktygrafii – przebadano 17 zdrowych pielęgniarek pracujących w trybie zmianowym. Testy wykazały znaczącą poprawę jakości snu.
6. Chroni kości
Piwo bezalkoholowe niesie także korzyści zdrowotne dla naszych kości. Jest to bowiem bogate źródło krzemu – substancji chemicznej wzmacniającej kości. Krzem to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń kostno-stawowych. Piwo jest także bogate w 8-prenylnaringenine, fitoestrogen, który korzystnie wpływa na metabolizm kości, zwiększając gęstość kości u dorosłych (zarówno mężczyzn, jak i kobiet po menopauzie), a tym samym jest pomocne w zapobieganiu lub łagodzeniu osteoporozy. Badanie wykazało, że regularne picie dowolnego rodzaju piwa może poprawić gęstość kości.
7. Zmniejsza stany zapalne i ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych
W tym badaniu naukowcy poprosili biegaczy, by pili piwo bezalkoholowe przez trzy tygodnie przed i dwa tygodnie po maratonie. Odkryli, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne fenoli w piwie bezalkoholowym mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny mięśni po wysiłku i zmniejszyć ryzyko chorób górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie.
8. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów
Piwo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Piwo bezalkoholowe zapewnia wszystkie korzyści płynące z tych składników odżywczych przy jednoczesnym wyeliminowaniu negatywnego wpływu alkoholu.
Witaminy i minerały:
- ryboflawina (witamina B2) – pomaga organizmowi w wykorzystaniu energii i tlenu
- niacyna (witamina B3) – może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić funkcjonowanie mózgu
- pirydoksyna (witamina B6) – wspomaga zdrowe nerwy, skórę i czerwone krwinki
- biotyna (witamina B7) – pomaga organizmowi w wykorzystaniu energii
- kwas foliowy (witamina B9) – pomaga organizmowi w transporcie krwi i jest potrzebna w ciąży do rozwoju rdzenia kręgowego dziecka
- kobalamina (witamina B12) – pomaga organizmowi w produkcji czerwonych krwinek
- krzem – odpowiada za kondycję włosów i paznokci. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku pospolitego i różowatego. Przyspiesza regenerację naskórka poprzez udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwas hialuronowego
- wapń – pomaga w utrzymaniu mocnych kości i zębów
- potas – umożliwia komórkom przekazywanie impulsów elektrycznych oraz pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni.
- cynk – wspomaga układ odpornościowy
- żelazo – pomaga w transporcie tlenu w organizmie
- selen – pomaga chronić organizm przed chorobami
- sód (sól) – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje poziom płynów
Podsumowując, piwo bezalkoholowe dobrze wpływa na nasz organizm a jego spożycie przynosi korzyści zdrowotne. Ma pozytywny wpływ na nasze ciało i umysł, a przy tym dobrze smakuje. W przeszłości większość ludzi unikała piwa bezalkoholowego, ponieważ było po prostu niesmaczne. Teraz jest zupełnie inaczej. I chociaż wciąż jest kilka niezdatnych do picia piw, istnieją również dziesiątki piw bezalkoholowych, które z łatwością rywalizują ze swoim pełnowartościowym rodzeństwem (i wieloma innymi bezalkoholowymi alternatywami) pod względem smaku i aromatu. Zapraszam także przyszłe mamy do zapoznania się z artykułem na temat spożywania piwa bezalkoholowego w czasie ciąży.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15166655/, https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034189k, https://www.nature.com/articles/npp201391, https://academic.oup.com/chemse/article/44/1/51/5179918, https://naturalsourcewaters.org.uk/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399866/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19244365/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21659904/